Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία ενός ζωντανού οργανισμού. Χωρίς αυτές θα παρατηρούσαμε στα πουλιά μας συμπτώματα ανορεξίας, μειωμένη διάθεση αναπαραγωγής, αδυναμία, μυοσκελετικές παθήσεις, νευρικές διαταραχές, άσπορα αυγά, προβλήματα στο πτέρωμα , παύση κελαιδίσματος κ.α. Προσοχή όμως γιατί κάποιες φορές η βιταμίνωση ενός οργανισμού είναι πιο επικίνδυνη από την
αβιταμίνωση του, γι' αυτό λοιπόν δίνουμε στα πουλιά μας όσο το δυνατόν φυσικές βιταμίνες και στον καιρό που τις έχουν ανάγκη (πτερόροια,αναπαραγωγή κ.τ.λ).

Βιταμίνη Α. (ρετινόλη) Η έλλειψη τις βιταμίνης Α μπορεί να δημιουργήσει ανορεξία, προβλήματα στην όραση, καθώς επίσης και στο αναπνευστικό σύστημα. Θα την βρούμε στο μουρουνέλαιο και στα καρότα, τα όποια περιέχουν καροτένια και όταν αυτά εισέλθουν στον οργανισμό μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.


Βιταμίνη C. (ασκορβικο οξύ) Βοηθά κυρίως στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Θα την βρούμε άφθονη στα πορτοκάλια γι αυτό καλό θα ήταν κάποιες φορές στην αυγοτροφή μας ένα μέρος του νερού να το αντικαθιστούμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού.


Βιταμίνη D. (χοληκαλσιφερόλη) Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βιταμινών D2  και D3 και σχηματίζεται από το ηλιακό φως. Παρατηρείτε στα πουλιά που φιλοξενούνται σε μέρος που δεν έχουν επαφή με το φως του ηλίου και παρουσιάζουν μυοσκελετικές παθήσεις. Για την αντιμετώπιση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς λαμπτήρες UVB.


Bιταμινη Ε. (τοκοφερόλη) Η έλλειψη τις βιταμίνης Ε προκαλεί μειωμένη διάθεση αναπαραγωγής και συνεπώς άσπορα αυγά. Θα την βρούμε στο έλαιο κάποιων φυτών και ιδιαίτερα στο σιτάρι (σιτέλαιο).


Συμπλεγμα Β. Το σύμπλεγμα Β αποτελείται από οκτώ βιταμίνες (Β1-θειαμίνη, Β2-ριβοφλαβίνη, Β3-νιασίνη, Β5-παντοθενικό οξύ, Β6-πυριδοξίνη, Β12-κοβαλαμίνη, Φυλλικό οξύ και  Βιοτίνη) και βοηθα
στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στον ζωτικό μεταβολισμό του σώματος, στο πτέρωμα κ.α. Τις παραπάνω βιταμίνες θα τις βρούμε στα δημητριακά, στα αυγά και στην μαγιά μπύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου