Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καρδερίνα


     Το επιστημονικό της όνομα είναι carduelis carduelis ειναι στρουθιομορφο πτηνο και ανηκει στην κατηγορια των σπιζιδων. Για τους περισσότερους, όπως και για μένα, η καρδερίνα είναι το πιο όμορφο ωδικό πτηνό, όχι
μόνο για τα χρώματα τα οποία διαθέτει, αλλά και για τον συνδυασμό αυτών.
     Το όνομά της στην αρχαία  Ελλάδα ήταν ακανθίς ή ακανθυλλίς που σημαίνει αγκάθι (κοινώς γαϊδουράγκαθο) από το οποίο τρέφεται. Για την καρδερίνα ακούγονται διάφοροι μύθοι. Ένας εξ' αυτών και πιο διαδεδομένος, είναι ότι η ακανθυλλίς ήταν μια από τις εννιά κόρες του βασιλιά της Ημαθίας, Πίερου, και ότι επειδή κάποτε καυχήθηκαν (οι κόρες) ότι κέρδισαν τις μούσες σε μουσικό αγώνα τις μεταμόρφωσαν σε πουλιά και από τότε ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο τραγουδώντας τον καημό τους. 
     Στην χώρα μας την συναντάμε με διάφορες ονομασίες όπως τουρκοπούλα, γιαβρί, γαρδέλι, στραγαλινό κ.α. 
     Η εκτροφή της καρδερίνας θεωρείται δύσκολη και γι' αυτό το λόγο οι περισσότεροι καταφεύγουν στον εύκολο τρόπο του "πιασίματος" με διάφορα μέσα όπως δίχτυα, ξόβεργες, πατοκλούβια κ.α. 
     Η αναγνώριση των δύο φύλων είναι σχετικά εύκολη όταν το πουλί έχει μεγαλώσει και δεν βρίσκεται σε πτερόρροια.                                                                                                                       
Από αριστερά διακρίνουμε το αρσενικό με κόκκινο χρώμα γύρω από το μάτι και έντονο μαύρο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σε αντίθεση με το θηλυκό δεξιά.

Πάνω βλέπουμε το αρσενικό με το μαύρο χρώμα στο φτερό πιο έντονο σε σχέση με το θηλυκό κάτω.

Εδώ το αρσενικό διακρίνεται πιο εύκολα. Πάνω το κόκκινο χρώμα έχει μεγαλύτερη έκταση γύρω από το μάτι σε σχέση με το θηλυκό κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου