Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

AKAΡΕΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ

Τα ακάρεα των καναρινιών χωρίζονται σε τέσσερις κατηγόριες:

     α)  ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΕΙΡΑ. Κατοικεί μέσα στα κλουβιά ή και σε διάφορα άλλα μέρη του εκτροφείου μας. Κάνει την επίθεσή της το βράδυ και πίνει το αίμα των μικρών μας φίλων. Για να αντιμετωπίσουμε την κόκκινη ψείρα θα πρέπει να κάνουμε ψεκασμό του εκτροφείου μας με κάποιο ακαρεοκτόνο σπρέι και στην συνέχεια την χρήση frontline στα πουλιά μας ένα ένα ξεχωριστά. Την παραπάνω διαδικασία την εφαρμόζουμε τρεις

φορές τον χρόνο. Μια πριν την αναπαραγωγική περίοδο, την δεύτερη μετά το τέλος αυτής και τρίτη μετά το τέλος του καλοκαιριού. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο καλό θα ήταν να ψεκάζουμε το νήμα για τις φωλιές με frontline και να τοποθετούμε παρασιτοκτόνα σε σκόνη στην φωλιά της κανάρας πριν την αρχή της επώασης.
 

  β)  ΑΚΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΤΕΡΩΝ. Ζούνε στο πτέρωμα και είναι πολύ ενοχλητικά για τα πουλιά μας, τα οποία προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τα αποβάλλουν από πάνω τους με αποτέλεσμα το στρες  λόγω της αδυναμίας να το καταφέρουν αυτό και επιπλέον την κακή ποιότητα πτερώματος που προκαλούν τα παράσιτα η ακόμη και μια μόνιμη πτερόροια. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος κάνουμε χρήση frontline το οποίο εγώ προσωπικά έχω τοποθετήσει σε μπουκαλάκι με σταγονόμετρο και το ρίχνω στο πτέρωμα του πουλιού.


     γ)  ΑΚΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. Είναι παράσιτα που ζουν στις κεράτινες πλάκες των ποδιών και έχουν σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση των ποδιών και την εμφάνιση λευκής σκόνης σε αυτά. Για την αντιμετώπιση της χρησιμοποιούμε epithol ή βαζελίνη αναμειγμένη με λίγο betadine.







     δ)  ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ. Ειναι παράσιτα τα οποία προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα πουλιά μας. Όταν ενα καναρίνι προσβληθεί από ακάρεα της τραχείας θα παρατηρήσετε ότι έχει συνεχώς το ράμφος του ανοιχτό και προσπαθεί μ'ένα τρόπο να φταρνιστεί για να αποβάλει τα παράσιτα. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε γρήγορα αυτήν την ασθένεια πριν προλάβουν τα παράσιτα να εισχωρήσουν στους αερόσακους και έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρησιμοποιούμε το pulmosan με μεγάλη προσοχή στην χορήγηση του γιατί περιέχει ιβερμεκτίνη (ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ). Το pulmosan δεν χορηγείται προληπτικά γιατί όπως σας είπα και παραπάνω περιέχει δηλητήριο. Γι' αυτό όταν είμαστε σίγουροι οτι τα πουλιά μας εχουν προσβληθεί από ακάρεα της τραχείας θα πρέπει να ρίξουμε από μια σταγόνα pulmosan στο σβέρκο κάθε πουλιού, να το απομονώσουμε και να παρακολουθούμε τις αντιδράσεις και των άλλων πουλιών γιατί το πιο πιθανό είναι να έχουν προσβληθεί και τα υπόλοιπα πουλιά μας. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των παράσιτων θα πρέπει να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία μετά απο 14 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου